En iyi ısıtma sistemleri içerisinde önemli bir konuma sahip olan ısı pompası ile ilgili en önemli bilgileri bu içerikte sizler için bir araya getirdik. Yazımızın içerisinde Isı pompası kurulumu, çalışma prensibi ve daha çok hangi alanlarda kullanıldığıyla ilgili detaylara verdik. Gelin hiç vakit kaybetmeyelim ve ısıtıcı türleri arasında önemli bir yerde olan ısınma pompası sistemi bilinmesi gerekenlere göz atalım…
Isı Pompası Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Üretilen enerjiyi bir noktadan başka bir noktaya elektrik sayesinde taşıyan sisteme ısı pompası denir. Hava, toprak ve sudaki enerjiyi kullanabilen ısı pompaları, çalışma prensibi sebebiyle dışarıya zehirli gaz salmamaktadır.
Isı pompası çeşitleri kullanıma göre farklılık gösterir. Bunlar;
Hava Kaynaklı Isı Pompaları
Su Kaynaklı Isı Pompaları
Toprak Kaynaklı Isı Pompaları
Jeotermal Enerji Kaynaklı Isı Pompaları
Güneş Enerjisi Kaynaklı Isı Pompaları
Isı Pompası Ne İşe Yarar?
Özellikle ülkemizde kullanımı yaygın olan ve sürekli olarak gelişen ısı pompası sistemlerinin, birçok kişi tarafından halen daha ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor. Peki, bu ısınma sistemi neden kullanılır? Alternatif ısınma yöntemleri arasında neden tercih edilmektedir.
Yüksek oranda enerji kullanımını en düşük maliyetlerle sağlayan ısıtma sistemi aracıdır. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere elde edilen ısıyı farklı bir ortama taşımaya yarar. Bir nevi, tek bir merkezde biriktirilen enerji ısı pompaları sayesinde farklı alanlara aktarılır. Aynı zamanda tamamen elektrik ile çalışmaktadır.
Isı Pompası Nasıl Çalışır?
Hava, su ya da topraktan elde edilen enerjisi bir kaynaktan başka bir kaynağa aktaran ısınma pompası sistemi, enerjiyi su, hava ya da toprak gibi kaynaklardan alır.
Çalışma mekanizması genelde ısıtma konumunda çalışırken soğutur ve soğutma konumunda çalışırken ise ısıtır. Burada yapılan işlem ise gazın faz değişimi ile enerji alma ve bu enerjiyi taşıma işlemidir.
Faz değişimi ve taşıma sırasında bir miktar enerji kaybı yaşanır. Genel olarak bütün ısı pompaları aynı prensip ile çalışırlar.
Isı Pompası Çalışma Prensibi Örneği
Çalışma prensibi açısından buzdolabını ele alalım. Örneğin; buzdolabı içindeki sıcak havayı alan akışkan buzdolabının içini soğuturken dışarıya ısı vermektedir. Bu yüzden genel olarak buzdolabı arkasında yer alan borular sıcak olurlar. Burada asıl amacımız soğutma olduğu takdirde sonuç olarak ısı açığa çıkmaktadır. Bir yeri ısıtırken her zaman başka bir yeri soğutmak zorunda kalırsınız ve sistemin mantığı bu şekilde işler.
Isı Pompasının Avantajları Nelerdir?
Planlamanın ve uygulamanın doğru yapılması sonucunda en ucuz yollu ısıtma, ısıtma ve soğutma imkanı sağlanır.
Diğer ısıtma sistemlerine göre sessiz çalışır.
Kullanılan alanda, hiçbir şekilde baca gereksinimi duymaz.
Piyasada kullanılan diğer ısıtma sistemlerine göre dışarı atık gaz salınımı gerçekleştirmez.Kullanımı basittir.Elektrikli ısıtma yönteminin uygulandığı yerlere göre %75 oranında tasarruf sağlar.Enerjinin %75’ini doğadan, %25’ini ise elektrikten sağlar.Isıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyaçlarını başka bir sisteme ihtiyaç duyulmaz.Ev ya da iş yerindeki mevcut tesisata kolayca uygulanır.Son derece kolay kullanıma sahip ve güvenilirdir.
Isı Pompası Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Çevremizde aynı sistemle çalışan birçok mekanizma vardır. Örneğin, buzdolabı, klima ve derin dondurucu ısı pompası sistemleri ile çalışır. Isı pompalarının kullanım alanları ise şöyledir;
Konutlar
Hizmet Binaları
Oteller
AVM
Sanayi Sektörü
Havuzlu Yapılar